انواع کابل شبکه
در دوران معاصر ما، میزان اهمیت کامپیوترها، سخت افزارهای ورودی و خروجیشان و شبکه یکپارچهای که به طرق مختلف میان آنها ایجاد میشود بر هیچکس پوشیده نیست. شبکهای که سبب میشود تا دادهها، اطلاعات و سیگنالها با سرعت و کیفیت زیاد از فضای داخلی یک ساختمان گرفته تا سراسر جهان در کسری از زمان منتقل شوند.
در همین رابطه بار بخش قابل توجهی از ایجاد این ارتباطات برعهده کابلهایی با ساختار و کاربرهای خاصیست که به آنها کابل شبکه میگویند. این کابلها از نظر ساختار و نوع استفاده به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه به معرفی آنهای میپردازیم:
انواع کابل شبکه
کواکسیال (Coaxial Cable)
کابلهای کواکسیال یکی از قدیمیترین انواع کابلها برای انتقال سیگنالهای شبکه و داده هستند. این کابلها دارای یک هادی مرکزی (معمولاً مسی) هستند که توسط یک عایق عایقبندی شده و سپس با لایهای از شیلد (پوشش فلزی) محافظت میشوند. در نهایت، کابل با یک پوشش پلاستیکی بیرونی پوشانده میشود.
از کابلهای شبکه کواکسیال معمولاً در شبکههای قدیمی (مثل Ethernet 10BASE2)، تلویزیونهای کابلی، انتقال سیگنالهای تلویزیونی، دوربینهای مدار بسته، و ارتباطات تلویزیونی استفاده میشده است.
به طور خلاصه میتوان مقاومت در برابر نویز الکترومغناطیسی و انتقال سیگنالهای با کیفیت بالا را در این محصول نقطه قوت و محدودیت در سرعت و مسافت در مقایسه با کابلهای دیگر و همچنین دشواری در نصب و انعطافپذیری کم آن را نقطه ضعفش دانست.
Twisted Pair (زوج به هم تابیده)
کابلهای Twisted Pair یا زوج به هم تابیده رایجترین نوع کابلهای شبکه هستند. کابل مخابراتی و زوجی از دو سیم مسی (یا آلومینیومی) تشکیل شدهاند که به دور هم تابیده میشوند تا از تداخل الکترومغناطیسی (EMI) جلوگیری کنند. این کابلها به دو دسته تقسیم میشوند:
UTP (Unshielded Twisted Pair)
کابلهای بدون شیلد یاUTP که هیچ پوشش یا شیلد اضافی ندارند و تنها از تابیده شدن دو سیم برای کاهش تداخل استفاده میکنند. از این نوع کابل در شبکههای محلی (LAN)، اینترنت خانگی و تجاری و تلفنهای شبکه استفاده میشود. در حالی که این محصول دارای هزینه پایین، نصب آسان و انعطافپذیری بالاست، به نویز و تداخل الکترومغناطیسی بسیار حساس است.
STP (Shielded Twisted Pair)
کابلهای STP یا کابل شیلد که مشابه کابلهای UTP هستند، اما دارای یک لایه شیلد (معمولاً از جنس فلز) برای جلوگیری از تداخلهای الکترومغناطیسی اضافی میباشند. از این نوع از انواع کابل شبکه هم در محیطهای پر نویز و صنعتی و شبکههای با سرعت بالا استفاده میشود. دلیل این کار هم محافظت بیشتر در برابر نویز و تداخل و سرعت بالاست. با این حال قیمت آن نیز بالاتر از نمونههای مشابه و نصبی پیچیدهتر دارد.
فیبر نوری (Fiber Optic Cable)
کابلهای فیبر نوری از الیاف شیشهای یا پلاستیکی برای انتقال دادهها به صورت نور استفاده میکنند. این نوع کابلها به دلیل سرعت بسیار بالا و مقاومت در برابر تداخل الکترومغناطیسی، در شبکههای سریع و گسترده (مانند شبکههای اینترنتی، ارتباطات بین شهری، و شبکههای مخابراتی) استفاده میشوند.
رد این محصولات را معمولاً در شبکههای اینترنتی با سرعت بالا، ارتباطات بین شهری و انتقال دادهها در مسافتهای طولانی میبینیم. فیبر نوری از یک سو سرعت بسیار بالا، عدم افت سیگنال در مسافتهای طولانی و مقاومت در برابر تداخل و نویز دارد. از سویی دیگر قیمتی بالا، نصبی پیچیدهتر و لزوم استفاده از تجهیزات خاص خود را نیز به همراه دارد.
انواع کابل شبکه CAT (Category Cable)
کابلهای CAT به کابلهایی میگویند که برای شبکههای اترنت طراحی شدهاند. این کابلها از نوع Twisted Pair هستند و بر اساس Cat یا دستهبندیهای مختلف، برای سرعتها و فواصل مختلف طراحی شدهاند. هر کدام از این کابلها ویژگیهای خاص خود را دارند که به شرح زیر است:
CAT5
- سرعت انتقال: تا 100 مگابیت بر ثانیه (Mbps).
- مسافت قابل پوشش: تا 100 متر.
- کاربردها: شبکههای خانگی و تجاری با سرعت متوسط.
- مزایا: ارزان، مناسب برای اینترنت و انتقال دادههای با سرعت کم.
- معایب: سرعت پایین نسبت به نسلهای جدیدتر.
CAT5e (Enhanced)
- سرعت انتقال: تا 1 گیگابیت بر ثانیه (Gbps).
- مسافت قابل پوشش: تا 100 متر.
- کاربردها: شبکههای خانگی و تجاری، انتقال دادههای با سرعت بالا.
- مزایا: بهبود در کنترل تداخل و نویز.
- معایب: هنوز محدودیتهای سرعت نسبت به نسلهای جدیدتر.
CAT6
- سرعت انتقال: تا 10 گیگابیت بر ثانیه (Gbps).
- مسافت قابل پوشش: تا 55 متر برای سرعت 10 گیگابیت و 100 متر برای سرعت 1 گیگابیت.
- کاربردها: در شبکههای تجاری با سرعت بالا و شبکههای دادههای بزرگ.
- مزایا: سرعت بالاتر، کاهش نویز بیشتر نسبت به CAT5e.
- معایب: قیمت بالاتر و محدودیت در مسافت در انتقالهای سرعت بالا.
CAT6a
- سرعت انتقال: تا 10 گیگابیت بر ثانیه (Gbps).
- مسافت قابل پوشش: تا 100 متر برای سرعت 10 گیگابیت.
- کاربردها: در شبکههای دادهای بسیار پر سرعت و نیازمند پهنای باند بالا.
- مزایا: قابلیت انتقال دادهها با سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه، شیلدینگ بهتر برای جلوگیری از نویز.
- معایب: قیمت بالاتر.
CAT7
- سرعت انتقال: تا 10 گیگابیت بر ثانیه (Gbps).
- مسافت قابل پوشش: تا 100 متر.
- کاربردها: استفاده در شبکههای بسیار پیشرفته و محیطهای صنعتی.
- مزایا: شیلدینگ عالی، کاهش بسیار زیاد نویز، مناسب برای انتقال دادههای بسیار سریع.
- معایب: قیمت بسیار بالا، نصب دشوار.
برای کاربردهای خاص
کابلهای شبکه صنعتی برای نصب در محیطهای صنعتی با شرایط سخت (نوسانات دما، رطوبت، و لرزشهای مکانیکی) طراحی شدهاند. کابلهای شبکه بیرونی هم برای استفاده در فضای بیرونی و مقاوم در برابر عوامل جوی و آب طراحی میشوند.
سخن پایانی انواع کابل شبکه
کابلهای شبکه انواع مختلفی دارند که هر کدام برای کاربرد خاصی طراحی شدهاند. بسته به نیاز به سرعت، مسافت انتقال و مقاومت در برابر نویز و تداخل، میتوانید از انواع مختلف کابلها مانند کابلهای کواکسیال، Twisted Pair، فیبر نوری یا کابلهای CAT استفاده کنید. انتخاب مناسب بستگی به نوع شبکه و نیاز به سرعت انتقال دادهها دارد.